Stuttgart látnivalók

Stuttgart látnivalók

Stuttgart Baden-Württemberg tartomány fővárosa. Stuttgart legnépszerűbb látnivalói közé tartoznak a világhírű nagyvállalatok autótörténeti múzeumai, de jelentős, középkorból származó műemlékek, és hercegi rezidenciák is megtalálhatók. Világhírű az Állat és Növénykertje, de itt magasodik a világ első tévétornya is. A múlt történelmi épületei, és fejlett autóipara mellett Stuttgart nevezetes a borairól is, a város környékén számos híres borvidék ültetvény is található.

Stuttgart napjainkban Németország egyik legélhetőbb nagyvárosa, köszönhetően a városban található hatalmas zöld felületeknek. Már a rómaiak idején is katonák fontos állomáshelye volt, de jelentőségre a középkorban tett szert a lótartás elterjedésével. Így nem csoda, hogy Stuttgart jelképe a ló, amely még a Porsche logójának is része. A városnak több mint felét a bombázások megsemmisítették, azonban a látnivalók egy részét teljesen újjáépítették.

Stuttgart látnivalók

Stuttgart látnivalók, főbb nevezetességek, programok

Palota tér

A Schlossplatz a város központjában számos nevezetességtől sétatávolságra található. A tér közepén magasodik az 1841-ben épült Jubileumi Oszlop, a legnevezetesebb épülete a vegyes stílusú egykori királyi rezidencia, az Új Palota (Neues Schloss).  A komplexum ma fontos állami hivataloknak az otthona. A tér nem csak a kikapcsolódás, de az ünneplés helyszíne is. Például a 2006-os futball-világbajnokság idején nyilvános vetítőhelyként funkcionált. Év közben szabadtéri koncertek és a Stuttgarti Nyári Fesztivál helyszíne.

Schlossplatz Stuttgart

Altes Schloss

A kastély Stuttgart egyik legöregebb épülete. Az építése a Württemberg hercegi családhoz fűződik, akiknek nagy szerepe volt a város történelmében. A környéken számos kastélyt is építtettek, az Altes Schloss egy korábbi vár helyén épült 1320-ban. Az Altes Schloss jelentős újjáépítésen esett át, mivel a második világháborúban szinte porig bombázták. Napjainkban múzeum, és kiállítások helyszíne.

altes schloss stuttgart

Mercedes-Benz Múzeum

A Mercedes-Benz Múzeum a Daimler gyár bejárata mellet magasodik. A több emeletes modern épületben futurisztikus liftek szállítják az érdeklődőket. A múzeumban nemcsak a legikonikusabb Mercedes-modellek láthatók, de remek időutazás az autóipar robbanásszerű fejlődésének tanulmányozására, az elmúlt 130 év lenyűgöző fejlődéstörténetében. A kilenc szintjén összesen 160 jármű és 1500-nál több kiállítás tekinthető meg. A múzeum a belvárostól távolabb található, de a központi főpályaudvarról jól megközelíthető tömegközlekedéssel.

mercedes benz museum stuttgart

Porsche Múzeum

A cég székháza mellett található a Porsche Múzeum, ahol 1976-ban a gyár prototípusai kerültek kiállításra. A mai modern épület 2009-ben nyílt meg, a tágas kiállítótérben mintegy 80 jármű látható, de a tárgyak folyamatosan cserélődnek, így igazodva a különböző témákhoz és a különlegesnek számító évfordulókhoz. Igen népszerű az interaktív, 12 méter hosszú multi-touch fala, amely a látogatókat szinte ösztönzi a virtuális utazásra. A látvány mellett a „Porsche in the Mix” hanginstalláció, vagy a Microsoft HoloLens technológiával készült Holographic Design Tour is felejthetetlen élményt kínál. A múzeum a Porscheplatzon található, tömegközlekedéssel a központi főpályaudvarról is megközelíthető.

Stuttgart Porsche Muzeum

Tévétorony

A világ első tévétornya Stuttgart egyik fontos szimbóluma. A 217 méter magas torony a sváb építészet remekműve, 1956-ban rekord gyorsasággal épült. Érdemes felmenni a tetejébe, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a lába előtt elterülő városra, és a szőlőültetvényekre, de szép időben akár a Fekete-erdő, és a Sváb-Alpok láncai is jól láthatók.

fernsehturm stuttgart

Wilhelma

Európa legnagyobb állat- és botanikus kertje a Wilhelma, amely a kötelező látnivalók egyike. Évente közel kétmilliós látogatószámmal büszkélkedik. A hatalmas parkot mór stílusú épületek veszik körül. A Wilhelma hatalmas állat gyűjteménnyel (9000 állat és közel 1000 faj), és egzotikus növénnyel  rendelkezik. Ezek és kertművészeti alkotásai lenyűgöző és maradandó élményt kínál minden korosztály számára.

Wilhelma Stuttgart

Stuttgart Művészeti Múzeum

A Königstrasse közelében található Kunstmuseum Stuttgart épülete már messziről felhívja magára a figyelmet, hiszen a nagy üvegkocka (Kubus) éles kontrasztban áll a környéken található palotákkal és épületekkel. A kiállítótér jelentős része egy korábbi közlekedési alagútban a Kleiner Schlossplatz alatt található. A múzeum jelentős kortárs, és modern művészeti gyűjteménnyel rendelkezik- nagy nevek például Adolf Holzel, és Dieter Roth.  A Kocka időszaki kiállítások helyszíne, míg a két alsó szinten a korábbi Stuttgarti városi galéria (Galerie der Stadt Stuttgart) gyűjteménye látható.

kunstmuseum stuttgart

Karácsonyi vásár

Németország híres a nagyszabású karácsonyi vásárairól. A stuttgarti az egyik legjobb és legnagyobb. A 25 napig tartó esemény évente látogatók millióit nyűgözi le, már több mint háromszáz éves hagyománya van. A Marktplatz, Schlossplatz, Karlplatz és az Schillerplatz környékén kb. 200 db rusztikus faház állítanak fel, amelyeken díszes örökzöld ágak sorakoznak, a tetejükön egy-egy karácsonyi motívummal és jelenettel. Gyerekeknek szóló standok is találhatók, ahol kedvükre kézműveskedhetnek. Mellette található egy minivonat, körhinta és óriáskerék is.

Stuttgart karácsonyi vásár

Le Corbusier-házak és a Weissenhof-birtok

Az 1927-es Deutscher Werbund lakhatási témájú építészeti kiállításra emelték a modern és stílusos épületeket, amelyben olyan világhírű építészek vettek részt, mint Le Corbusier, Walter Gropius. A „Modern Mozgalom” keretében 1927-1932 között hat Werkbund birtok (lakótelep) jött létre, ezek egyike található a stuttgarti Weissenhof-siedlungban. Le Corbusier ikerháza (1927), a családi házat magába foglaló duplex épület, valamint 16 épületegyüttes része az UNESCO Világörökségnek, és a klasszikus modernista építészet kiemelkedő alkotásai. A „Neues Bauen” a huszadik századi építészet fejlődésére nagy hatással volt, és az eredeti 33 házból több mint 20 máig lakott. A Weissenhof birtokon található múzeum a Le Corbusier-házban található, amelynek egyik részében a családi ház pontosan úgy áll, ahogy 1927-ben. A másik felében pedig a „Neues Bauen” mozgalom jelentősebb alkotásairól szóló információk tekinthető meg.

Stuttgart Weissenhof Museum

Killesberg-torony

A Killesbergturm Suttgart egyik nevezetessége, a Killesberg Park legmagasabb pontján található, és az egyik stuttgarti kertészeti kiállításra készült. Kiváló mérnöki teljesítmény, és számos rangos díjat nyert el. A 42 m magas építmény acélhálós konstrukciójú kilátóval rendelkezik, ahová spirálisan ívelő, fém lépcsők (348 db) visznek fel. Összesen négy kilátóplatformmal rendelkezik. A torony minden nap látogatható – a havas és jeges téli napok kivételével – reggeltől a szürkület beálltáig.

stuttgart killesbergturm

Solitude Palota – Schloss Solitude

A Schloss Solitude Karl Eugen herceg nyári rezidenciája és vadászháza (1769). A városközponttól kissé távolabb található, a palota belseje pompát sugároz. Fő látnivalója a kupolás Fehér Csarnok (Weisse Saal), amely freskókkal díszített mennyezettel rendelkezik.  A herceg a vendégeit a klasszikus stílusú Márványteremben fogadta. A Központi Pavilonban láthatók a korai rokokó-neoklasszikus stílusú szobák, ezek a maga korában a legszebb szobák közé tartoztak a Württembergi Hercegségben. A királyi lakosztály (hat pazarul berendezett szoba) a Fehér Csarnoktól nyugatra található, főként reprezentációs célokat szolgált, és a fontos vendégek számára tartották fenn. A hercegnek a lovasság épületében volt egy nagy privát lakosztálya. Végig lehet sétálni a Solitude Allee-n, a 13 km hosszú gondozott sugárút egészen a Ludwigsburg Palotáig vezet, és egykor kizárólag a hercegi háztartás számára volt fenntartva.

schloss solitude stuttgart

Szent János-templom – Johanneskirche

A gótikus stílusú Johanneskirche a városközponttól távolabb, Stuttgart-Westben, a Feuersee mellett található. Az európai gótikus templomok mintájára készült, de illeszkedik a három belvárosi templom stílusához is és a 19. században avatták fel. Építésének az volt az oka hogy a robbanásszerűen növekvő és fejlődő Stuttgartban egy új kerületet hoztak létre. Tető nélküli templomként is ismert, mivel a második világháborús pusztítás után egyedül a tornyát nem állították helyre. Idilli helyen, egy mesterségesen kialakított félszigeten fekszik, és három oldalról is a tó határolja.

Stuttgart Johanneskirche

Stuttgart utazás

Stuttgart szállás

Stuttgart hivatalos turisztikai oldala

Stuttgart szervezett programok

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Stuttgart-tourist.de, Stuttgart.de, Tourism-bw.com