Mannheim

mannheim látnivalók

Az egykor kis Párizsként emlegetett Mannheim nevezetes Európa legszebb szecessziós stílusú épületeiről, amelyek a városközpont közelében találhatók. Legszebb látnivalója a Mannheim barokk palota, és a víztorony. A legjobb panorámáért érdemes a Távközlési torony kilátójába elmenni, ahol egy forgó Skyline étterem is található.

Mannheim legjobb látnivalók és programok

Maktplatz – Piactér

Marktplatz egy ötezer négyzetméteres terület, ahol négyszáz év óta heti három alkalommal piacnapot tartanak. A piacon a világ minden részéről érkező portékák vásárolhatók meg. A szökőkútja 1776-ban épült, és számos ábrával díszített: a Neckart és a Rajnát, valamint Mannheimiát a kereskedelem istenével, Merkúrral ábrázolja. A piactér környékén található a török negyed, ahol a török specialitások, és a hatalmas estélyi és esküvői ruha üzletek miatt még 100-150 km távolról is érkeznek  vásárlók. Mannheim amúgy is nevezetes a széleskörű vásárlási lehetőségeiről, számtalan helyi márka képviselteti magát a városban, olyanok, mint pl. az Engelhorn márka.

Maktplatz mannheim

Altes Rathaus – Régi Városháza

A Régi Városháza és a Szent Sebestyén plébániatemplom (Pfarrkirche St. Sebastian) Mannheim piacterén a Marktplatzon található. Az épületegyüttes Mannheim legrégebbi épülete, 1700-1711 között épült. A harangtornyában két óra is található, és naponta 3 alkalommal harangjáték is hallható.

Altes Rathaus mannheim

Der Wasserturm – Víztorony

A Friedrichsplatz Európa egyik legszebb szecessziós tere, az árkádjai, szökőkútjai, és sétányai kedvelt találkozóhelye a helyi lakosoknak. Mannheim egyik leghíresebb látnivalója a 60 m magas, és 19 m átmérőjű Víztorony, amely népszerű esküvői fotózási helyszínként is. A víztorony melletti szökőkutak a kedvelt nyári program koreográfia miatt is.

Wasserturm mannheim

Fernmeldeturm – Távközlési torony

A városra és a környékre nyíló panoráma miatt érdemes a Fernmeldeturm kilátóba ellátogatni, amely központi helyen a Luisenpark és a Neckar partja között található. A torony több mint 200 m magas, a kilátója pedig 120 m magasan található. A kilátó alatt egy forgó Skyline étterem van felfüggesztve, amely egyrészt a saját tengelye körül forog, és óránként teljesen körbe fordul. Különösen naplementekor nyílik a legszebb kilátás a Rajna-síkságra, és egészen az Odenwald-erdőre. A Fernmeldeturm a Hans-Reschke-Ufer 2 szám alatt található, 12-21 óra között tart nyitva.

Fernmeldeturm mannheim

Barokkschloss Mannheim – Mannheim barokk palota

A Barokkschloss Mannheim Németország legnagyobb barokk palotája. A főépület legszebb látnivalója a monumentális lovagterem, amelyet a pfalzi Szent Hubert Lovagrend gyűléseként és bálteremként használtak. A világháborúban súlyosan megsérült, és 1947 után újjáépítették. A falain Carl Philipp választófejedelem felmenőinek portréi láthatók.A terem eredeti mennyezetfestménye megsemmisült, majd történelmi fotók segítségével 1956-ban rekonstruálták. A keleti szárnyban található a császári negyed, amely jelentős az értékes falikárpitjairól. A császári negyed szíve trónterem, ahol a hivatalos kormányzati ügyek és az állami fogadások zajlottak. A palota hétfő kivételével naponta 10-17 óra között látogatható – az utolsó belépés 16:00.

Barokkschloss Mannheim

Alte Sternwarte – Régi Obszervatórium

A kastélytól 400 m-re található Mannheim fontos kulturális műemléke a Régi Csillagvizsgáló, amely a város egyik legrégebbi épülete, és Carl Theodor választófejedelem idején épült. A felújításnak köszönhetően ma régi barokk kori külsővel látható.

Luisenpark

A Rajna és a Neckar között fekvő Mannheim igen jelentős hányada zöldterület. A Luisenpark Európa egyik legszebb parkja, területe hatalmas, 50 futballpálya méretű. Mivel számos fontos nagyvállalat helyi központtal rendelkezik Mannheimben (pl. ABB, Bilfinger) így a városszerte kiváló szabadidős tevékenységek találhatók.

luisenpark mannheim

Mannheim utazás

Mannheim szállás

Mannheim hivatalos turisztikai oldala

Németország utazási tippek
Kölni dóm

Városlátogatások – Hétvégi utazások Európában

Párizsi látnivalók