Freiburg

Freiburg látnivalók

Freiburg a Fekete-erdő délies hangulatú városa. Történelmi központjában lenyűgöző szépségű épületek láthatók. Fő látnivalója a gótikus tornyú Freiburgi Minster. Gyakran a kultúra városaként emlegetik. Május és október között érdemes a miniatűr bádogfigurák múzeumába is ellátogatni. Az aktív kikapcsolódás kedvelő számára is jó választás, hiszen jó kiindulópont a Fekete-erdő környékének felfedezésére

Freiburg legjobb látnivalók és programok

Freiburg a Fekete-erdő lábánál található délies hangulatú város, több mint 900 éve alapították. Kedvező az elhelyezkedése, hiszen Stuttgart (légvonalban) csak 132 km, de a svájci városok például Zürich és Bázel, valamint a francia Strasbourg is 100 km-en belül találhatók. Freiburg a Lonely Planet szerint a világ három legnépszerűbb úti céljainak egyike.

Münsterplatz – Freiburg Münster és a Historisches Kaufhaus

A város szíve a Münsterplatz, amelynek legfontosabb dísze a Freiburg Münster, a székesegyház, valamint a Historisches Kaufhaus, a Történelmi kereskedőház. A 800 éves székesegyház kb. 300 éven keresztül épült, a nyugati 116 m magas tornyát a gyakran a legszebb tornyok egyikeként emlegetik. A toronyba 335 lépcső vezet fel. A jellegzetes freiburgi haranghang a 750 éves Hozsanna harangnak köszönhető. A székesegyházat bámulatos módon a háború alatti bombázások is elkerülték. Az év szinte minden napján foglalkoznak a karbantartásával és a felújításával. Érdemes a katedrálist körbejárva a 91 db vízköpőt is megtekinteni. A vízköpők egyrészt a felesleges vizet vezetik el a templom körül, másrészt a gonosz démonokat tartják a katedrálistól távol. A templom tornya fogyatékkal élők számára is látogatható, el van látva akusztikai erősítő rendszerekkel, és indukciós hurokkal, valamint tapintható modellel.

Freiburg Münsterplatz

A Történelmi kereskedőháznak (1520-1530) fontos funkciója volt a középkorban: miután a városkapukban leellenőrizték a kereskedők portékáit, az árukat a továbbiakban megfelelően tárolni is kellett míg sor került a vámkezelésükre. A vörös épület tornyokkal és árkádokkal rendelkezik, és a bejárata mögött egy hatalmas, 300 m2-es udvar áll. A hely napjainkban a Freiburg Weinkost bórkostoló rendezvény helyszíneként működik. Az udvarából a Kandallószobába (Kaminsaal) egy csigalépcsősor vezet fel, az impozáns termei a Rokokosaal (rokokó szoba) és a Kaisersaal (Császárok csarnoka) szervezett események keretében látogatható.

Schwabentor – Sváb kapu

A Sváb kapu az Oberlinden 25. szám alatt található, még a 13. század derekán épült, a városfal védelmi rendszerének részeként. A kapu dísze a Tövisfiú – aki elkínzott arckifejezéssel grimaszol – a kapu tetején ülve a lábából próbál egy tövist kihúzni.

A Fekete-erdő legfontosabb kereskedelmi útvonalát a Schwabentoron, valamint a Dreisam hídon átkelve lehetett elérni. A legenda szerint azért Sváb kapu a neve, mert egyszer egy sváb sókereskedő pénzzel teli hordókkal érkezett, és úgy megtetszett neki a város, hogy minden pénzét Freiburgra akarta költeni – ami nem tetszett a feleségének és előre látó módon a hordókat homokkal és kövekkel töltötte meg –. Freiburg védőszentje Sárkányölő Szent György, akinek mása a kapu külső felét, míg a belső felét a sókereskedő és kocsija díszíti.

Freiburg Schwabentor

Zinnfigurenklause – Bádogfigurás szekrény múzeum

Akiket Baden és környékének legfontosabb történelmi eseményei (például a badeni boszorkányüldözés és forradalom) is érdeklik, azoknak érdemes a miniatűr bádogfigurák múzeumába ellátogatni. A Schwabentor belseje kizárólag bádogfigurás szekrényben látható. A helyiségbe 50 csigalépcső vezet fel. Az egyedülálló múzeumban tízezer kézzel készített bádogfigura látható, akik a legfontosabb eseményeket aprólékosan mutatják be – kézműves környezetben állnak, ülnek. Mivel a helyiségben nincs fűtés, csak május-október között látogatható. A múzeum a Schlossbergring 2. szám alatt található.

Bächle – Ereszcsatornák

Freiburg egyik nevezetes látnivalója az utcáiban és sikátoraiban futó keskeny, kőből készült ereszcsatornák, amelyek 15 km hosszan találhatók meg az óvárosban. A folyóvízzel teli kis csatornákat még 12. században építették – akkoriban a várost ivóvízzel látták el, de például tűzoltásra is használták.  A nyári melegben a helyiek előszeretettel keresik fel egy kis hűsítő sétára.

Schauinslandbahn – Hegyi vasút

A helyi vasút a világ első személyszállító felvonója, 1930-ban helyezték üzembe. Az 1284 m magas Schauinsland-hegyre 3 perc alatt ér fel 746 m magasságba, ahonnan a hegytető kb. 15 perces mászással érhető el. A pálya hossza 3600 m. A vasút naponta 9-17 óra között közlekedik, az alsó állomás a Bohrerstr. 11. szám alatt található. A Schauinsland-hegyről pazar panoráma nyílik egészen a Fekete-erdőig és a városra.

Freiburg sikló - Schauinslandbahn

Freiburg gasztronómiai különlegességei

Freiburg Európa egyik legzöldebb városa. Az éghajlata igen kellemes, ugyanakkor Európa egyik legtermékenyebb termőtalaja is itt található. A zöldségek királynőjének, a spárgának a hazája. Helyi specialitás egy helyi marhahús csemege, a badisches Ochsenfleish, amelyet tormaszósszal, sósburgonyával, és céklával tálalnak. Vagy a Leberle mit Brägele, amely serpenyőben sült burgonya májjal tálalva.

Freiburg utazás

Freiburg szállás

Freiburg hivatalos turisztikai oldala