Frankfurt látnivalók

frankfurt

Frankfurt egy modern metropolisz, fontos gazdasági és kereskedelmi központ. Látképét a pénzügyi negyed felhőkarcolói uralják. A legmagasabb a Main Tower, amely kilátóplatformmal is rendelkezik. Frankfurt legszebb tere a Römerberg a Römerrel, a gótikus Szent Bertalan-székesegyház tornyába fel lehet mászni. Az Új óváros rekonstrukciója a közelmúltban fejeződött be. Számos látnivaló a belváros közelében található, így gyalogosan is kényelmesen bejárható.

Frankfurt legjobb látnivalók és programok

A Majna partján fekvő Frankfurt (Frankfurt am Main) nemcsak egy modern metropolisz, hanem jelentős régi birodalmi város. Főként pénzügyi gazdasági és kereskedelmi központként ismert, Világhírű a vásárkomplexuma a Messe Frankfurt, amelynek egyik nevezetes eseménye a Frankfurti Könyvvásár. Ugyanakkor Frankfurt az a hely, ahol a hagyomány szoros kapcsolatban áll a modernséggel.

Frankfurt látnivalók

Römerberg

A frankfurti Römerberg (Ostzeile) egy szabálytalan alakú tér, a környező favázas szakrális épületekkel igen vonzó látványt nyújt, a város legfestőibb tere. A középkorban vásárok, piacok, és az ítélkezés helye volt. Ma egy sétálóövezet, turisztikai központ, és olyan események helyszíne, mint a karácsonyi vásár. A tér közepén az Igazság forrása szökőkút áll. Nevezetes látnivalói még a 14. századi templom, a Szent Miklós-templom (Alte Nikolaikirche) a harangjátékával. A templom a híres Römerberg épületegyüttes része. A Römerberg keleti során minden „szakállas” épületnek saját neve volt, pl. a Grosser Engel saroképületében alapították Frankfurt első bankját még a 17. században. A bombázások a régi Frankfurt jelentős részét elpusztították, és ritka kivételnek számít a történelmi Wertheym-ház (1479), amelyben ma egy étterem működik. A történelmi belvárost és a pompás házakat a történelmi források alapján építették újjá. Az évszázad rekonstrukciós projektje 1986-ban kezdődött, és a közelmúltban fejeződött be.

frankfurti Römerberg

Városháza – Römer

A Városháza (Altes Rathaus) Frankfurt egyik nevezetessége, a látványos épület szintén a Römerbergen található. Az egykori patrícius villa három nyeregtetővel rendelkezik,. A teljes homlokzata aprólékosan díszített, a belsejében pedig érdemes megtekinteni a Birodalmi termet, ahol anno a banketteket rendezték. Csak akkor látogatható a terem, ha nincs hivatalos rendezvény.

Frankfurter Römer

Fő torony – Main Tower

Az 55 emeletes Fő torony (1999) Frankfurt legmagasabb épülete, az egyetlen a sokemeletes épületek között, amely nyilvános kilátóval rendelkezik. Európa első üvegezett homlokzatú épülete volt. A kilátója az egyik legnépszerűbb látványosság, a helyiek is kedvelik, a turisták számára pedig kihagyhatatlan látnivaló. A toronyból különösen jó panoráma nyílik a többi felhőkarcolóra, a városra, egészen a Feldbergig. Nyaranta péntekenként és szombatonként este 11 óráig tart nyitva, és az egyik legjobb fotózási helyszín a kivilágított városra. Az étterme 187 m magasan az 53. emeleten található.

Frankfurt Maintower

Szent Bertalan- székesegyház – Kaiserdom St. Bertholomäus

A székesegyház (1315-1358) Frankfurt egyik fő látnivalója, a csipkézett tornyai magasan kiemelkednek az óváros épületei közül, a német gótika kiemelkedő alkotása. Történelmi jelentőségű hely, a gótikus templomban zajlottak egykor a Német-római Császárság választási és koronázási ceremóniái. A belsejében 15. századi falfestmények, és a Mária-áldozati oltár a fő látnivaló. A 95 m magas templomtoronyba 328 lépcsőn keresztül fel lehet mászni.

Frankfurt Kaiserdom St Bertholomaus

Új óváros – Neue Altstadt

Az Új óvárosi negyed alkotja Frankfurt történelmi szívét, és a nemzetközi MIPIM díjat is elnyerte. 2012-2018 között egy részét rekonstruálták, mivel egy bombatámadás során még 1944-ben szinte teljesen megsemmisült. A központja a Hühnermarkt, a kerületet 35 ház alkotja, ezek közül 15 eredeti rekonstrukció, amelyhez felhasználták az eredeti épületek megmaradt részeit is, 20 pedig új épület.

Frankfurt Neue Altstadt

Bolongaro palota – Bolongaropalast

A palota a Höchst kerületben, a Majna és a Nidda torkolat feletti magas parton található. Az elegáns patkó alakú épületegyüttes barokk stílusban épült, és egy folyóra néző parkosított kert veszi körül. Az emeletén mennyezeti festmények, a fala selyemtapétával borított, és tükrös falakkal rendelkezik. A szobákat díszes porcelánkályhák díszítik. Érdekesség, hogy Napóleon az orosz hadjárat utáni visszavonulása során egy éjszakát a palotában töltött. Látnivalója még a gazdagon díszített bálterem és a kápolna.

Frankfurt Bolongaropalast

Frankfurti karácsonyi vásár

A Frankfurtban zajló karácsonyi vásár a legrégebbi és legnagyobbak egyike. A 200 színes bódé pazar hátteréül a Szent Pál-templom és a Römerberg szolgál. A karácsonyi ajándékok vásárlása mellett a kulináris élvezetnek is lehet hódolni.  Tipikus frankfurti specialitások a Handkäs fondü, a zöldmártásos palacsinta szegyhússal.

frankfurt karácsonyi vásár

Múzeumi negyed – Museumsufer

A frankfurti Múzeumi negyed a Majna északi és déli rakpartján található, összességében 16 különálló múzeumot foglal magába, sok közülük nemzetközileg elismert gyűjteménnyel rendelkezik. Központi eleme a Städel Művészeti Múzeum, amely 14. századi festménygyűjteménnyel rendelkezik, valamint későbbi korszakok jelentős művészeinek alkotásai is láthatók. Vagy a Világkultúrák Múzeuma (Museum der Weltkulturen), amely jelentős néprajzi múzeum Európában.

frankfurt museumsufer

Vashíd – Eiserne Steg

Frankfurtot a látvány miatt gyakran nevezik Mainhattennek, például a Vashídról (1911) nézve lehet erről a legjobban meggyőződni. Ma mintegy húsz híd és gyaloghíd található Frankfurtban, ezek közül sokuk évszázados hagyományokkal rendelkezik. Az Eiserne Steg az óvárost köti össze a Saschenhausen kerülettel. A gyalogosok számára fenntartott hídról remek kilátás nyílik a pénzügyi negyedre, az óvárosra, a Wilhelmini-stílusú épületekre és a mögöttük magasodó felhőkarcolókra.

Frankfurt Eiserne Steg

Frankfurter Skyline

Frankfurt Németország egyik legizgalmasabb látképét nyújtja, semelyik városában nem találhatók meg sokemeletes épületek ekkora koncentrációban. Többszáz sokemeletes épülete, és több mint 30 felhőkarcolója van jelenleg, és egyes tornyok a 300 m-t is elérik. A kereskedelmi célú épületek mellett egyre több luxus toronyház épül, amelyben szállodák és bárok kapnak helyet. A legtöbb felhőkarcoló különböző fejlesztési övezetekben találhatók, mint az Európa Negyed, a City West, vagy a banknegyed. A legmagasabb a Commerzbank tornya (antennákkal együtt 299 m), bár a teteje nem látogatható, hétköznap az átlátszó átriumon keresztül fel lehet a káprázatos magasságba tekinteni.

Frankfurter Skyline

Pálmakert – Palmengarten

A 140 éves Pálmakertet közparkként hozták létre, ma is a társasági élet és a rekreáció helyszíne. Az 54 hektáros botanikus kertben több mint 13 ezer, a világ minden részéből származó trópusi és szubtrópusi növény csodálható meg, amelyek a földrajzi elhelyezkedésük alapján vannak elhelyezve a szabadtéren, illetve az üvegházakban. Bár Frankfurtban több hasonló jellegű kert is található, ez Németország legnagyobb botanikus kertjének számít.

frankfurt palmengarten

Senckenberg Természettudományi Múzeum – Naturmuseum Senckenberg

Európa egyik legmodernebb természettudományi múzeuma, amelyet mindenképp ajánlott a kisgyerekkel érkezőknek felkeresni. Itt látható Európa legnagyobb dinoszaurusz kiállítása. Az állandó kiállítás fő látnivalója a háromszarvú Triceratops, illetve az őskori madárszárnyak, a repülésképes Rhamphorhynchus kővülete, egy 21 m-es uszonyos bálna csontváz, és az igen ritka dodo rekonstrukció. Az emlősteremben minden kontinenst képviselő főemlősök (néhány kihalt faj is látható a vitrinekben. Egy új kiállítóteremben a tengerkutatás és a tengertechnológia áll a központban, akár virtuális mélytengeri merülésen is részt lehet venni.

frankfurt naturmuseum senckenberg

Deutsche Bank Park

A frankfurti aréna 2020 óta Deutsche Bank Park néven ismert, az Eintracht Frankfurt labdarúgóklub otthona, de számos egyéb rendezvény, koncert helyszíne. Futballmérkőzések idején 58 ezer fő befogadására képes. Ezenkívül itt található az Eintracht Frankfurt Múzeum is, ahol kiemelkedő jelentőségű tárgyak gyűjteménye található. Ezenkívül van egy nagy Eintrach rajongói bolt is. Az aréna tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető – busszal, villamossal, helyi vonatokkal.

Frankfurt Deutsche Bank Park

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Frankfurt-tourismus.de, Museumsufer.de,