Passau látnivalók

Passau

Passaut a három folyó városaként emlegetik, nevezetes a 17. századi olaszos stílusú házairól. Fő látnivalója a Veste Oberhaus, amely Európa egyik legnagyobb kastély együttese. A történelmi központ leglátványosabb épülete a Régi Városháza. A világ legnagyobb orgonája a Szent István-székesegyházban tekinthető meg. A dunai hajókirándulás különösen a családosok számára kedvelt program, amely az óvárosi mólóktól indul. Különleges természeti látnivaló a Három folyó sarok, és a folyók különböző színére a Veste Oberhausból nyílik kilátás.

Passau látnivalók

Passau legjobb látnivalók és programok

Veste Oberhaus

A Veste Oberhaus a Duna bal partján a város felett magasodik. 1219-ben alapították, Európa legnagyobb és legerősebb erődkastélya. Ma egy múzeumnak ad otthont. A 18. századi Csillagvizsgáló toronyban egy új multimédiás kiállítás is található, és az egyik legjobb panorámás kilátást nyújtja a városra. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén zárva tart. A Veste Oberhaus gyalogosan egy meredek ösvényen keresztül a függőhíd északi feléről érhető el, de a Városháza térről shuttle busszal könnyen megközelíthető. Veste Oberhaus és a Batterie Linde kilátótoronyból fantasztikus panoráma nyílik az óvárosra.

Passau Veste Oberhaus

Óváros és a Szent István-székesegyház

Az óváros (Altstadt) fő nevezetessége a Dom Stephan & Domorgel, amely a Katedrális téren található. Már Passauhoz közeledve jól látható a fehér színű barokk oromzatú, kékeszöld kupolás épület, amely az óváros közepén, annak legmagasabb pontján helyezkedik el. A székesegyház öt különböző időszakban épült. Az óváros jelentős része és a templom nyugati oldala is az 1662-es várostűzben nagy károkat szenvedett, de a késő gótikus keleti oldalát jórészt megkímélte. Híressége a tökéletes akusztikája, és az orgonája, amely a világ legnagyobb orgonája. Közel 18 ezer síppal, és 233 regiszterrel rendelkezik, és lenyűgöző az egyedi hangszíne. A templom belsejét freskók, és falfestmények, és aranyozott oltárok díszítik.  Az orgonakoncertek tavasztól őszig 12 órakor kezdődnek, és havonta egy alkalommal, csütörtökönként esti koncertre is sor kerül. Érdemes a mellette lévő Stefans’Dom kávézóba betérni egy finom csokoládéra, vagy kávéra. A kávézóban a világ számos lakberendezési stílusának keveréke látható – domináns eleme a rózsaszín plüss a neobarokk mintájú fekete tapétával.

Passau Dom Stephan

Történelmi városháza

Történelmi városháza (Altes Rathaus) jellegzetes épülete nem csak kívülről lenyűgöző, a velencei stílusú épület belseje egy művészettörténeti ékszerdoboz. A csarnokában lévő festmények Ludwig bajor császárt, és négy zászlóvivőjét ábrázolják. A tornya 38 m magas, és a harangjáték naponta kétszer – 11:30-kor és 16:30-kor hallható. Az épület homlokzatán látható az évszázadok pusztító árvizeinek szintjelzője. Itt található még a Passaui Városháza két terme is, amelyek egy gótikus lépcsőn közelíthetők meg. A nagy terem kétszintes csarnokát (1887-1890) Passau történelmét ábrázoló festmények díszítik. A kis teremben ülésezik a helyi városi tanács, és polgári esküvők helyszíne.

Passau Altes Rathaus

Három folyó sarok

Passau az osztrák határ közelében található három folyó a Duna, Inn, és az Ilz találkozásánál.  A világon egyedülálló, ahogy három különböző irányból érkező folyó összeér, és Duna-folyóként egyesülve haladnak tovább kelet felé. Passau különösen madártávlatból nyújt egyedülálló élményt. Különleges természeti látnivaló a folyók különböző színjátéka a Három folyó saroknál (Dreiflusseck). Ha nem viharos a folyóvíz, akkor a Duna barnás, az Ilz szinte fekete, az Inn az időjárástól függően sötét, vagy világoszöld színű. Legjobb kilátás a Duna bal feléről a Veste Oberhausból nyílik.

Passau Dreiflusseck

Schaiblingsturm

Kedvelt fotótéma Passau déli felében található torony. A hófehér gránitkúp csúcsán a piros sisakkal az évszázadok alatt volt védelmi torony – 1250-ben bástyaként épült az Inn partján a sziklára – később puskapor tárolására használták, aztán a sókereskedelem idején kikötő is volt. Az eredeti megjelenését 2004-ben állították helyre, a ragyogó fehérségét a mészből és homokból álló vakolatnak köszönheti.

Passau Schaiblingsturm

Üvegmúzeum

A Glasmuseum az 1650-1950 közötti időszak európai üvegművészetről nyújt áttekintést. Bemutatja a bajor, cseh, osztrák és sziléziai üveggyártás sokszínűségét – például a klasszikus, art deco és a szecessziós korszakból – mintegy 15 ezer kiállított üveg és kristály tárgyon keresztül. A múzeum Városház tér (Rathausplatz) sarkán található a Hotel Wilder Mann épületegyüttesben.

Passau Glass Museum

Hajókirándulás

Népszerű program a Passau óvárosából, a mólóktól induló hajókirándulás. Választható a Három folyó városnézés, amely kb. 45 percig tart, vagy a Kristályhajón való kirándulás, amely önmagában is látványosság a hajót díszítő több millió swarovski kristály miatt. A hajó fantasztikus panorámát nyújt a Duna-völgyre, a járat Passautól Obernzellig oda-vissza közlekedik. De akinek hosszabb idő áll rendelkezésére, választhatja a Linzig közlekedő hajóutat is.

Passau látnivalók nevezetességek

Freskómúzeum

A Fresken-Museum Niedernburg a várostűz áldozatául esett 12. századi Szent Mária-templomnak állít emléket. Megőrizték a román stílusú előcsarnokát, ahol a bibliai történeket ábrázoló Secco freskók láthatók, amelyek a román kor legértékesebb kulturális örökségéhez tartoznak.

Passau Fresken-Museum

Kirándulások Passau környékén

Bajor-erdő

A Bajor Erdő Nemzeti Park Passautól nem messze található. Kedvelt kirándulóhely és nevezetes szemet gyönyörködtető vízeséseiről. látványos, ahogy több zuhatagon keresztül zúgnak le a völgybe. Például a Bodenmaisban található az 55 m magas Rissloch vízesés, amely közülük a legnagyobb. A Neuschönau Bajor Erdő Nemzeti Parkban található lombkorona ösvény (Baumwipfepfad). 8-25 m méter magasan kanyarog, és 1,3 km hosszú. Különböző kalandállomásokat, trapézokat, billegő hidakat is tartalmaz. Majd ezután az út egy 44 m magas tojás alakú fatoronyba vezet fel.

bajor erdő

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Passau.de