München látnivalók

München látnivalók

München egy vidám multikulturális város népszerű a szezonális eseményeiről és kulturális látnivalóiról. Az Oktoberfest a világ egyik leghíresebb ünnepélye, évente több millió látogatót vonz. München szíve a Marienplatz a Régi és Új Városházával. Kihagyhatatlan látnivaló az egykori bajor hatalmi központ a Residenz. München nemcsak lenyűgöző palotákkal, és évszázados épületekkel rendelkezik, hanem nemzetközileg elismert múzeumokkal is. Az egyedülálló hangulatú városban harmonikusan keveredik a múlt a mai csúcstechnológiával. München a családosok számára is rengeteg színvonalas elfoglaltságot nyújt, például a Deutsches Museum a világ egyik legnagyobb technológiai múzeuma, amely minden korosztály számára lebilincselő élmény. Vagy az olimpiai torony a forgóétteremmel és a platformokkal. Felejthetetlen élmény az olimpiai stadion tetejének megmászása.

München legérdekesebb látnivalók és programok

Marienplatz

München története a 12. századig nyúlik vissza, és hamarosan a régió legjelentősebb kereskedelmi központjává fejlődött. Ebben kiemelkedő szerepe volt a Marienplatznak: a Bajorországból érkező kereskedők itt kötötték az üzleteket, de a helyiek körében is kedvelt volt a lovagi tornák miatt. Ma is a város szíve, autómentes sétálóövezet az 1972-es olimpiai játékok óta. Jelentős eseménye a karácsonyi vásár, valamint a tér a helyszíne a Fasching karnevál szabadtéri eseményeinek. Az egyik sarkán található a gótikus Szent Péter-templom (Peterskirche), amelynek tornyából a városra és az Alpokra nyílik panorámás kilátás.

münchen marienplatz

Régi és Új Városháza – Altes Rathaus Neues Rathaus

A Marienplatz kiemelkedő látnivalója a Régi és Új Városháza. A díszes neogótikus stílusú Neues Rathaus tornya híres az órajátékáról, amely az egyik legnagyobb hasonló jellegű Európában: naponta 11 és 12 órakor látható az életnagyságú figurák tánca (Glockenspiel). A harangjátéka pedig március és október között délben hallható. A 80 m magas toronyba lifttel is fel lehet jutni, és a kilátóból az óvárosra nyílik pazar kilátás. Új Városháza erkélyéről köszönti az FC Bayern a szurkolóit a nyertes bajnokság után.

München Altes Rathaus

Hofbräuhaus

A Marienplatztól pár perces távolságra található Hofbräuhaus, amely a világ egyik legjobb sörözője. Az 1589-ben alapított sörfőzdében utoljára 1896 végén főztek sört. A háromszintes épületet, mint sörözőt maga I. Ludwig nyitotta meg 1828-ban.

münchen Hofbrauhaus

Miasszonyunk-székesegyház – Frauenkirche

A jellegzetes zöldes kupolájú Frauenkirche München egyik fő nevezetessége, a késő gótikus stílusú templom a 15. században épült. A két tornya kb. 100 m magas, és a déli torony kilátójából 360 fokos panoráma nyílik a városra, amely liften és csigalépcsőkön keresztül is megközelíthető. A templom belseje puritán – más gótikus templomhoz képest. Az oltár területén 12 dombormű látható. Több oldalkápolnával is rendelkezik, és látható egy 16. századi automata óra. A püspöki kripta a Frauenkirche alatt található. A templomban rendszeresen rendeznek orgonahangversenyeket is.

münchen frauenkirche

Városi palota – Residenz

A történelmi városközpontban olaszos stílusú utcák találhatók, és a legszebb talán a Residenzstrasse, ahol a Residenz épületkomplexum is található, amely Európa egyik leglátványosabb palotája. Egykor a bajor hercegek, királyok és választófejedelmek székhelye volt, ahonnan az alattvalók sorsát irányították. Különböző építészeti stílusok keveréke – reneszánsz, barokk, rokokó és neoklasszikus elemek egyaránt megtalálhatók. A fő homlokzatán többek között a firenzei Pitti-palota elemei köszönnek vissza. Fő látnivalói a barokk császári terem, I. Ludwig neoklasszikus apartmanja, a reneszánsz antikvárium a csarnokkal, a Grotto udvar, és a koronaékszerek a kincstárban.

münchen residenz

Deutsches Museum

München világhírű múzeumokkal rendelkezik, a Deutsches Museum egyike a világ legnagyobb tudományos technológia múzeumának, egyszerre hagyományos és modern létesítmény. 50 változatos témát fed le az atomfizikától a robotikáig, és legalább két órát érdemes a múzeumra rászánni. Társintézménye a Repülési Múzeum is, ahol fából készült repülőgépek és modern vadászgépek láthatók. Illetve a Bavariaparkban található Közlekedési Múzeum is, ahol történelmi kerékpárok, hintók, vasúti kocsik láthatók. Különlegesség az 1886-ból származó Benz Patent Motor Car, amely az első belsőégésű motorral felszerelt autó volt a világon.

münchen deutsches museum

Angol kert, és az Eisbachwelle – Englischer Garten

A világ egyik legszebb kertje, Németország legnagyobb városi parkja, a 78 km-nyi ösvénye kedvelt a kocogók, kerékpározók és piknikezők körében. Nevezetes látnivalói a 25 m magas Kínai Torony, a Bajor Nemzeti Múzeum, és a Bajor Állami Régészeti Gyűjtemény. A déli részén lévő szigeten egy japánkert is található autentikus teaházzal. Népszerű a szörfösök és a turisták körében az Eisbachwelle. A park bejáratánál a sebes folyású Eisbach patakon már negyven éve (télen-nyáron) folyami szörföznek, de kipróbálni csak profi szörföseknek ajánlott.

München Englischer Garten

Hellabrunni Állatkert – Tierpark Hellabrunn

Az 1911-ben alapított állatkert München déli részén az Isar partján található, egyben a világ első geológiai állatkertje. A legjobb európai állatkertek között tartják számon. A nagy nyitott kifutókban az állatok szabadon közlekednek, kerítés és ketrecek nélkül. Az összes kontinens állatainak – több mint 750 egzotikus és őshonos faj otthona.

München Tierpark Hellabrunn

Allianz Arena

Az FC Bayern München otthona egy bámulatos építészeti alkotás. Az ország egyik legnagyobb futballstadionja, több mint 75 ezer fő a befogadóképessége. A fehér külső burkolata légpárnákból áll, és LED-lámpákkal világítható be – a hazai mérkőzések idején piros színnel. A mérkőzésen kívüli napokon vezetett túrákon lehet részt venni a belsejében található FC Bayern Klubmúzeumban, ahol számtalan trófea tekinthető meg.

München Allianz Arena

Oktoberfest

Münchenben található Európa legnagyobb sörfőzdéje, és messze földön híres a söréről. Az Oktoberfest a világ egyik leghíresebb ünnepélye, évente hat-hét millió látogatót vonz. München egyik legfontosabb eseménye, 1810-től rendezik meg, jelenleg a Theresienwiese területén. Összesen 17 nagy és 21 kis fesztiválsátorban ünneplik meg, az esemény első vasárnapján hagyományos jelmezes felvonulás is zajlik.

München Oktoberfest

Olimpiai Park – Olympiapark

Az egykori Olimpiai Park egy hatalmas területen lévő rekreációs központ, a területen rengeteg elfoglaltság található – stadiontető mászás, zipline, de számtalan kulturális eseményt, koncertet, fesztivált is kínál. A 290 m magas Olimpia Toronyban egy a forgóétterem is található, és a platformokból lenyűgöző panoráma tárul a városra.

München Olympiapark

Isar partja

A város területén 14 km hosszan húzódó Isar part népszerű hely szabadtéri kikapcsolódására, piknikezésre, és sportolásra. München egyik legfontosabb rekreációs területe. Egyes helyein lehetőség van úszásra, és nyaranként csónakázásra, tutajozásra is. A kavicsparti grillzónák területén (ahol a helyszíni táblák engedik) lehet grillezni is.

München Isar part

BMW múzeum és a BMW Welt

BMW múzeum az Olimpiai parkban található, kötelező látnivaló az autók szerelmeseinek. A BMW szinte összes modellje megtekinthető a versenymodellektől a sportautókig. Már az épület is látványos: egy kortárs, kerek fémhéjú építmény. A múzeumban megelevenedik a cég 100 éves története, és a dizájnjának mérföldkövei a kezdetektől napjainkig.

Itt található a hatalmas bemutatóterem a BMW Welt is, amely Bajorország egyik legnépszerűbb attrakciója. A futurisztikus épületben nemcsak az autógyártás jelenlegi technológiájába, hanem a jövőbeni meghajtási technológiákba is bepillantást lehet nyerni, ingyenesen látogatható.

münchen BMW welt

Glyptothek

Az antik szobrok szerelmesei számára a Glyptothek (1830) ajánlható, az antik korszak egyik legjelentősebb múzeuma. A Glyptothek része a Königsplatzon található klasszikus épületegyüttesnek, görög stílusú templomhomlokzattal és jón oszlopokkal rendelkezik. A kollekció jelentős része I. Ludvig király gyűjteményéből származik.

München Glyptothek

Nyphenburg-palota – Schloss Nyphenburger

A Nyphenburg-palota a barokk építészet gyöngyszem, az ország egyik legnagyobb kastélya, a városközponttól és a Residenz-től kissé távolabb található. 200 hektáros palotaparkja München kiemelt rekreációs területe. A 18. században a bajor királyoknak, és a választófejedelmeknek volt a nyári rezidenciája. A palota később rokokó és neoklasszikus elemekkel is bővült, és egy komplexummá alakították át. A fejedelmi lakó- és fogadószobák a Kőcsarnok két oldalán találhatók, és nevezetes látnivaló a kastély központja a Steinerner Saal a freskóciklusával. A Hubertus csarnok az északi szárnyban található, ahol nyilvános rendezvényeket, komolyzenei hangversenyeket rendeznek. A központi csatornán gondolatúrákon is részt lehet venni a nyári hónapoktól egészen október közepéig. A főépület ad otthont a Mensch und Natur, a MarstallMuseum és a Nymphenburger Porzellan Museum számára.

München Schloss Nyphenburger

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Muenchen.de,