Ulm

ulm

Ulm Stuttgarttól délkeleti irányban található történelmi város. Fő látnivalója az Ulmer Münster ma is a világ legmagasabb temploma, a tornya 161,53 m magas. Jelenleg a 70 m magasan lévő platformjára lehet felmászni. A Marktplatzon nemcsak a középkori városháza csodálható meg, hanem az azzal kontrasztban álló modern üveg és beton épületek, a piramis alakú könyvtár, vagy a Kaufhaus Münstertor bevásárlóközpont.

ulm látnivalók

Ulm legnépszerűbb látnivalói

Ulmer Münster

Az Ulmer Münster a Münsterplatzon található, egy építészeti remek. Egy katedrális méretű templom, és a tornya több mint 160 m magas, építése 1377-1890 között zajlott. Elkészültekor, és 1901-ig a világ legmagasabb épületének számított. A legfelső kilátójába (jelenleg nem látogatható) 768 lépcső vezet fel. A nézőplatformról panorámás kilátás nyílik Ulmra, és a Duna túlpartján lévő Neue Ulmra. Tiszta időben a svájci Alpokig is el lehet látni. A templom neves látnivalói a fafaragásokkal ellátott kórusbódék, amelyek a 15. századból származnak.

ulm münster

Ulmi városháza – Rathaus Ulm

A kora reneszánsz homlokzatú, és pazar festésű városháza könnyen felismerhető, amely a Marktplatzon, a Münster közelében található. Az épület több részből áll, a legrégebbi épülete új kereskedőházként 1370-ben épült. A gótikus stílusú ablakokkal csak a 15. században egészült ki, amelyeken a hat választófejedelem szobra is látható. A csillagászati órát az 1520-as években helyezték el. A külső festmények az erényeket, a bűnöket és a parancsolatokat szimbolizálják, ma a falakon az 1900-ban történt restauráció, és felújítás eredményei láthatók. Az épület belseje súlyosan megrongálódott 1944-ben, míg más részei érintetlenek maradtak. A lépcsőjén a legendás ulmi szabó Berblinger repülőgépének másolata látható.

Rathaus Ulm

Halász- és Tímárnegyed

A Halász- és Tímárnegyed Ulm legromantikusabb látnivalója, a Blau folyó mentén az óvárosban található. Érdekessége a Görbe ház (Schiefe Haus), amely a Guinness-rekordok könyvében mint a világ „leggörbébb szállodájaként” szerepel. Az egykori kézműves negyedet az 1480-ból származó városfalak és sétányai határolják a Duna felé. A hangulatos negyed festői utcákból, hidakból és jellegzetes házakból áll, ahol számtalan galéria és étterem található.

schiefe haus ulm

Ulm új központja – Neue Mitte Ulm

A „Középkor találkozik a modernnel” mottóval összhangban Ulm szívében a történelmi nevezetességek mellett számos modern épületet emeltek, például az Ulm Münsterrel szemben a csillogó hófehér Town House-t, vagy az igen látványos piramis alakú üveghomlokzatú épületet, amely a Böhm Központi Könyvtárnak ad otthon. Modern épületek együttese a beton és üveg Kaufhaus Münstertor bevásárlóközpont, és a Sparkasse Bank épülete, amelyek a Német Városok Díjat nyerték el 2006-ban. Az Új központ (Neue Mitte Ulm) legújabb bővítése a Wolfram Wör Weishaupt Művészeti Galéria.

Neu Ulm

Kloster Wiblingen

A bencés kolostor Ulm központjától egy kissé távolabb, 5 km-re található. A régi épület a 11. századból származik, és a jelenleg látható épületek 1714-1781-ben épültek. Fő látnivaló a klasszicista kolostortemplom a mennyezeti freskóival, és az 1744-ben épült könyvtár, amely egész Dél-Németország leghíresebb rokokó stílusú épülete. A Koventbau Múzeum a barokk kolostorok világába kalauzol egy modern technológia segítségével. A kolostor a Schlossstrasse 38 szám alatt található, és nyitvatartása szezonális.

Kloster Wiblingen

Ulm és a Duna

A Duna fontos szerepet tölt be a két testvérváros Ulm és Neu Ulm életében, kedvelt program a dunai hajókázás. Ulm óvárosára a legjobb kilátás Neu Ulm felől nyílik. Az Ulm felöli oldalon a Mészárosbástya, egy romantikus rózsakert, és a Sasbástya található. A legendák szerint innen próbált menekülni az ulmi szabólegény. Közeli látnivalók a Duna-bástya, és a Dunai Sváb Múzeum. Itt látható egy 18. századi hajó, amellyel például Magyarországra szállították a kivándorló sváb családokat a Dunán, akik aztán a part menti falvakban telepedtek le.

Ulm Duna part

M25 Élményhelyszín

Az m25 egy tudományos múzeum, szintén a Münsterplatzon található, és a családosok számára kellemes időtöltés. Fő tevékenysége a Münster kastély munkálatainak felügyelete, és a város nevezetességeit tartják karban. Ezenkívül időszaki kiállításokat rendeznek a város történetéről. Egyedülálló virtuális élménye a Birdly repülésszimulátor, amellyel az 1890-es évek Ulmja felett madárként lehet repülni.

m25 ulm

Ulm utazás

Ulm szállás

Fotók forrása: Pixabay, Wikipedia, Ulm.de