Neuschwanstein kastély

Neuschwanstein

A Neuschwanstein kastély a világ egyik leggyakrabban fényképezett kastélya, egész Németország legnépszerűbb látnivalóinak egyike. A mesebeli kastélyt II. Ludwig bajor király építtette, aki a régi Hohenschwangau alsó vár helyett egy pazarabb és lakhatóbb kastélyt álmodott meg. Jelenleg csak vezetett túra keretében lehetséges megtekinteni. A legfontosabb helyiségei a 4. emeleten található Énekesek terme, és a Trónterem. A Neuschwanstein kastélyt évente 1,4 millió látogató keresi fel.

Neuschwanstein kastély

A Neuschwanstein kastély építése

Bajorországban számtalan elbűvölő romantikus kastély található, a meseszerű Neuschwanstein kastély egy magas sziklatömbön áll, ahonnan a bajor Alpokra nyílik pazar kilátás. A historizmus jellegzetes példája, ötvöződnek benne a középkori kastélyok motívumai a wartburgi kastély építészeti motívumaival. Ugyanakkor a legújabb építési technikák, és lakberendezési stílusok is megtalálhatók bebbe. Jól példázza ezt a modern kényelmes konyhája, amely rendelkezett levegőfűtéssel is, vagy az acélkerettel rendelkező ablakai. A nagyközönség előtt 1886 augusztusában nyílt meg. Jelenleg várólistán van az UNESCO Világörökségi listájára – a döntés 2025-ben várható.

Neuschwanstein-kastély

Neuschwanstein kastély látnivalói

Neuschwanstein II. Ludwig bajor király kastélya volt, a neve eredetileg új Hohenschwangau kastély volt – a mai nevét csak a király halála után kapta. A király célja az volt, hogy a Pöllat-szurdok melletti régi Hohenschwangau-várromot autentikus, lovagvár stílusban újjá építesse, ahol a gyerekkorát is töltötte. Hangulatos és lakható vendégszobákkal rendelkező kastélyra vágyott, ahonnan fenséges panoráma nyílik a környékre – az ikercsúcsos Säulingra, a Tiroli hegyekre, és a távoli síkságokra. A régi alacsonyabban fekvő várnál minden tekintetben szebb és lakhatóbb kastélyt tervezett, és hatással volt rá az újjáépített Wartburg várában tett látogatása is. A nehezített körülmények – a hegyen való építkezés, valamint a nagyszabású projekt kivitelezése nagyon elhúzódott. 1869-ben kezdődött meg, de sohasem lett befejezve.

Neuschwanstein-kastély Dél-Tiroli hegyek

A Neuschwanstein kastély tervei

Elsőként a Kapu épület épült meg 1873-ban, és a király évekig itt lakott. A visszavonulása után a kastély terveit folytonosan módosította – ezek közül sok sosem valósult meg. Például az Írószobából egy kis barlangszoba lett a Tannhäuserben szereplő Vénusz-barlang mintájára. A korábbi szerény közönségterem egy hatalmas trónterem lett a Grál terem másolataként. Olyan fürdőt is tervezett, amely emlékeztet a Szent Grál lovagok rituális fürdőjére. A helyén a Palas nyugati szárnyában ma egy lépcsősor áll, amely levezet a kastély kijáratához.

Palas látnivalói

A kaputorony a Palotával együtt 1881-ben készült el. A Palasba 1884-ben költözött be, de 2. emeleti szobák befejezetlenek maradtak, ma itt található a multimédiás helyiség, valamint kávézók és üzletek. A Palas 3. és 4. emeletén találhatók a királyi apartmanok és díszszobák, ahová már 1885-ben elektromos csengőrendszert építtetett ki. Minden szoba nagyon kidolgozott textíliákkal van díszítve, és a falain szinte teljes terjedelemben falfestmények láthatók, és díszes fa lambéria keretezi.

Földszint látnivalói: konyha, amely a tárlatvezetés utolsó helyszíne.

  1. emelet látnivalói: alsó terem, előszoba, hálószoba, étkező, oratórium, öltöző, barlang és télikert, adjutáns szoba.

A rezidenciában minden szoba és helyiség pazarul berendezett. Igen látványos a hálószoba, amelyben a Trisztán és Izolda legenda nemcsak a falakon, hanem a kerámiafigurákon és a fafaragványokon is visszaköszön. Az ágy neogótikus stílusú, a gazdagon hímzett kék selymet hattyúk díszítik. Még a mosdóállványon is egy hattyú alakú szökőkút található és a királyi mosdókészletet is kis hattyúk díszítik.

  1. emelet látnivalói: trónterem, Énekesek terme, felső terem

A kupolás trónterem elfoglalja a 3. és 4. emeletet, és a teljes nyugati szárnyat. A pazar templomszerű termet a müncheni All Saints Court, és a bizánci templomok ihlették, és a király nem állami alkalmakra szánta. A király kedvenc projektje az itt található Énekesek terme, amely szintén emlékműve a középkori legendáknak és lovagoknak. A keleti rész 4. emeletét foglalja el, és a hosszú északi oldalán egy galéria fut végig, rajta a Grál-saga szerzőinek, fordítóinak arcképével. A felső teremből a nyugati oldalon a trónterem karzatába egy márványajtó vezet, a falait az óskandináv Edda-saga díszíti.

Neuschwanstein látnivalók

Neuschwanstein kastély képciklusai

A képciklusokat (Sagas) Wagner leghíresebb operái ihlették, aki a király előtt nagy tiszteletben állt. A képek a középkori legendák mintájára készültek. Például a Sigurd-saga jelenetei az alsó terem falán, a hálószobát pedig Trisztán és Izolda jelenetei láthatók. A Lohengrin legendát már gyerekkora óta ismerte apja kastélyának falfestményeiről. A Parsifal jelenetek az Énekesek termében, míg a Lohengrin a Szalonban található.

Marienbrücke

Schwanstein romos kastélyát gótikus stílusban még II. Ludwig apja építette újjá, és Hohenschwangau környékén számos ösvényt és kilátót emeltetett, hogy a táj szépségében gyönyörködhessen. Majd hegymászó hitvesének 1840 környékén építette meg a Marienbrücke – hidat születésnapi ajándékul, amely magasan, a Pöllat-szurdok felett ível át. Télen az időjárási viszonyok miatt lezárják, ez azonban a kastélylátogatást, vagy a tárlatvezetést nem érinti.

Neuschwanstein kastély látogatása

A kastély látogatása csak tárlatvezetés keretében lehetséges, 30 perces angol és német nyelvű vezetett túra keretében.

Neuschwanstein nyitvatartás

Nyitvatartás – Tárlatvezetés időpontok

13:50 – angol nyelvű

14:35 – angol nyelvű

15:20 – angol nyelvű

15:25 – német nyelvű

15:35- audio guide

16:00- audio guide

Belépőjegy

Jegyek online vásárolhatók meg a https://shop.ticket-center-hohenschwangau.de/Shop/Index/de/39901 alatt. Illetve az aznapi fennmaradó jegyek a Hohenschwangau Ticket Centerben – a szabad helyek függvényében és kizárólag csak aznapra. Tájékozódni a weboldalukon a www.ticket-center-hohenschwangau.de lehet.

Jegyár

Felnőtt jegyár: 17,50 €

Gyerek jegyár (0-17 éves korig): 2,50 €

Fotók forrása: Pixabay