Wilhelma Stuttgart

A Wilhelma egy különleges állat- és botanikus kert, Európa egyik legszebb ilyen jellegű kertje, Baden-Württemberg kiemelt látnivalója. A Wilhelmában az EEP programok keretében jelenleg is 56 állatfajt gondoznak. Az állatkert könnyen megközelíthető autóval és metróval is.

Wilhelma Stuttgart látnivalói

A Wilhelma az 1840-es években épült I. Vilmos württembergi király mór jellegű stílusú magánkertjeként. Az üvegházakban kb. 8500 növényfaj és fajta található, jelenetős az orchidea, azálea, kamélia gyűjteménye. A Wilhelma minden korosztály számára izgalmas kalandot és kikapcsolódást nyújtja, évente 1 millió látogatóval büszkélkedik.

A Wilhelma legnépszerűbb állatai

Az állatkert manapság ezerkétszáz féle faj 11 ezer állatával rendelkezik, amely még világszinten is nagyon magas szám.

Wilhelma Stuttgart

Majmok és oroszlánfókák

A Nagy majomház lakói a csimpánzokhoz igen hasonló bobonók és a gorillák családos csoportjai. Az egykori nagy majomház ma már felújításra szorul és a jövőben ausztrál házként fog működni. Az új nagy majomházban is megtalálható a gorillababák óvodája, a régi jelenleg a selyemmajmok, titi tamarinok és lajhárok otthona. Az oroszlánfókák a krokodilcsarnok előtt találhatók.

Amazonas ház

Ez egy kombinált állat és növényház, ahol dél-amerikai esőerdőt teremtettek az emlősök, hüllők, madarak és halak számára. Nevezetessége a fekete üvöltőmajom, az oroszlán tamarin a sok-sok egyéb állat mellett.

Afrikai patás állatok

A félszáraz élőhelyeken szomáliai vadszamarak, hálós zsiráfok láthatók. A zsiráfházban a zsiráfok mellett sivatagi rókák is élnek. Zebrák, kardantilopok, és gazellák is megtalálhatók. A szurikáták új helyen kaptak helyet.

Medvék, hegymászó állatok

Az egyes kifutókat rejtett árkok választják el, szemüveges medvék, sörényes farkas otthona, valamint  kibővített hód és hópárduc kifutók is találhatók.

Akvárium és terrárium

Az akváriuma három részből áll: mérsékelt égövi állatok akváriuma, köztük a terráriummal és a krokodilcsarnokkal – benne két ausztrál krokodil fajjal – amelyet 2006-ban újítottak fel. A kijárati oldalon a trópusi édesvízi halak, és korallzátony élővilágának akváriumai találhatók. A medencék több mint 600 halfaj és gerinctelen élőhelye, melyeket óceánokból, folyókból fogtak. Jelentős a színes korallhall, csikóhal, pisztráng és homár állománya. A terráriumban csörgőkígyók, fodros gyíkok láthatók.

Pachyderms és nem afrikai patások

Az elefántházban ázsiai elefántok, indiai orrszarvúk élnek, a tapírház a maláj tapírok otthona. Új épület készül a mezopotámiai dámszarvasok, a jakok, és a baktriai tevék számára.

Inszektárium

A rovarok, ezerlábúak, skorpiók, pókok és rákok, a többi felkapott állatnál jóval kevésbé népszerűek, a ház célja az, hogy felkeltse irántuk a látogatók érdeklődését. A pillangócsarnokban nagy denevérek testközelből még fényes nappal is láthatók.

Ragadozóház

A nagy macskák otthona a szabadtéri létesítményekkel együtt. Jelenleg ázsiai oroszlánok, észak-perzsa leopárdok, gepárdok, kisméretű erdei kutyák és hópárducok találhatók.

Bemutatófarm és állatsimogató

A farmon a haszonállatok és őseik láthatóak, például kameruni juhok, törpe kecskék, shetlandi póni, vagy poitou szamarak.

Dél-Amerika rész

A Dél-Amerika részen élő tipikus állatfajok alpaka, rheák (afrikai strucchoz hasonló futómadarak), hangyászok, galléros (nyakörves) pekari, valamint vikunyák élőhelye. Az állatkertben egy kis alpaka csorda él egy nagy szabadtéri ketrecben.

Wilhelma és az EEP (Európai Veszélyeztetett Fajok Program)

A Wilhelmában az Európai Természetvédelmi és Tenyésztési programok keretében jelenleg is 56 állatfajt gondoznak. Az EEP logó mutatja, hogy az adott állatfaj része-e programnak. Néhány példa: gorillák, szumátrai tigrisek, hálós zsiráfok, bobonók, indiai orrszarvúk

2022 újdonságok a Wilhelmában

Véget ért az orángután korszak

A Wilhelma 60 évig volt az orángutánok otthona, de most a szumátrai orángutánok utolsó három példányai a belga állatkertbe költöznek.

A kisemlősök, madarak és rovarevők új épületet kaptak. A kifutók, bemutatóágyak és a 15 madárház úgy néz ki, mint az állatok természetes otthona,- az adott régió növényzetével együtt – amely egyrészt természetes környezet az állatnak, a látogatónak pedig tökéletes élményt nyújt. Új fajok is láthatók, például a törpeszarvas, a világ legkisebb sólyma az afrikai sólyom. Az egyik zóna esőerdőnek, a másik szavanna tájnak került beültetésre. Újdonság még a húsevő növények bemutatóágyai, amelyet eddig csak szubtrópusi teraszokon nyáron lehetett látni.

Megközelítése

A Wilhelma tömegközlekedéssel (metróval, a megálló Wilhelma), és autóval is megközelíthető a fekete elefánt szimbólumú táblákat követve.

A Főbejárat Neckarstrasse felöl található (jegypénztár 16:00-ig, attól kezdve jegykiadó automatából lehet jegyet váltani).

Nyitvatartás

Májustól szeptemberig naponta 8:15-20:00 között tart nyitva.

Az üvegházak és az állatházak általában 9:00-18:30-ig látogathatók, az oroszlánfóka medence csütörtök kivételével látogatható. A nagymacskaház jelenleg felújítás miatt zárva tart.

Fotó: Wilhelma.de, Pixabay