Heidelberg

heidelberg látnivalók

Heidelberg a német romantika korszakának legjelentősebb városa. Heidelberg egyik kihagyhatatlan látnivalója a Heidelbergi várkastély, valamint a reneszánsz palota, amelyek Németország legjelentősebb kulturális örökségei közé sorolhatók.

Heidelberg legjobb látnivalók és programok

Heidelberg Stuttgarttól északnyugatra található. Festői fekvésének köszönhetően Németország legromantikusabb városaként emlegetik, évente több millió turistát vonz. Érdekesség, hogy Heidelberg lakói számos nyelven kiválóan beszélnek, az ősi diákváros ma is egy kozmopolita hely Németországban. Nevezetes esemény a decemberben rendezett heidelbergi karácsonyi vásár.

Rathaus – Heidelbergi Városháza

A Marktplatz Heidelberg óvárosában található, egyben a legrégebbi tere. Évszázadok óta piacként használták, és nyilvános rendezvények helyszíne volt, az 1970-es évek óta autóktól elzárt terület. A közepén az 1700-as évek elején épült Herkules-kút található, a keleti felében a Városháza, a nyugati oldalán pedig a 15. századi Szentlélek-templom a Heiliggeistkirche áll. Nevezetes látnivaló a reneszánsz palota a Haus zum Ritter (1592). A Marktplatz 10. szám alatt található neoreneszánsz stílusú Városháza (1701) egy korábban, a francia csapatok által lerombolt épület helyén áll. A keleti szárnya az 1960-as években toronnyal bővült tovább.

heidelberg Rathaus

Schloss Heidelberg – Heidelbergi várkastély

A Neckar folyóra néző Heidelbergi vár az óváros felett magasodik, anno közel 500 éven keresztül a pfalzi régió választófejedelmeinek otthonaként szolgált. Két csatában 14. Lajos parancsára rombolták le 1689-ben és 1693-ban, és sok vár került hasonló sorsra a franci-német határ mentén. Az egykori romantikus kastélyból néhány épületet kivéve 300 éve csak romok láthatók, de ennek ellenére igen kedvelt kiránduló program. Sokan kifejezetten a gyönyörű panoráma miatt másszák meg az oda vezető utat, és a nyári hónapokban az óváros és a várrom között lévő lépcsők zsúfolásig vannak kirándulókkal. Érdemes megtekinteni a kastély Ottheinrihbau épületének gyönyörű homlokzatát. A 20. század elején a vár restaurációja körül számos vita alakult ki, és végül csak a Friedrischbau épületet állították helyre. A látogatók belépőjegy ellenében mehetnek be az udvarba, és az épületekbe, ahol megtekinthető a Friedrischbau épület, és a Királyterem a Königssalt. A kastély 9-17 óra között tart nyitva, a Schlosshof 1. szám alatt található, és siklóvasúton is megközelíthető.

Heidelbergi várkastély

Öreg híd

Az első Öreg híd, vagy más néven Régi híd fából készült, és a középkorban minden látogató ezen keresztül érkezett a városba. Mivel az árvizek és a háborúk során tönkrement, így az 1780-as években Karl Theodore választófejedelem egy kőhíd építéséről döntött, amely a város sáncának volt a része. A hidat számos szobor díszíti, például a választófejedelemé, és Pallas Athéné szobra, vagy kedvelt fotótéma a déli oldalon lévő bronz majomszobor.

heidelberg öreg híd

Heidelbergi felvonó

Az 1,5 km hosszú történelmi felvonó Németország leghosszabb felvonója. 1890-ben adták át, és fentről egészen a Rajna völgyig lehet ellátni. A felső állomás Königstuhl a Királyszék 550 méter magasan van, ahová a Kormarkt alsó állomásról lehet feljutni. A felvonó először a kastélyig visz, majd a Molkenkuron túl a felsőállomásra. A Molkenkur állomásig közlekedő felvonóval mozgáskorlátozottak is tudnak közlekedni.

heidelberg felvonó

Heidelbergi Egyetem

A Heidelbergi Egyetemet 1386-ban alapították, az ország legrégebbi egyeteme. Napjainkban kb. 28 ezer diák 12 féle karon tanul, és előkelő helyet foglal el az orvostudomány, és a reáltudományok terén. A régi egyetem történelmi épülete a Hauptstrasse déli oldalán található. A fő látogatóterület az Aula Magna, ahol az egyetem támogatóinak, alapítóinak és leghíresebb tudósainak mellszobrai láthatók. Olyan világhírű személyiségek tanultak, kutattak itt, mint például Max Weber közgazdász, Robert Bunsen kémikus, Friedrich Hegel, és Karl Jasper filozófusok. Egykor a város védelmi rendszeréhez tartozott a Boszorkánytorony a Hexenturm.  A 14. századi kézirat a Manessesche Handschrift az Egyetemi Könyvtárban tekinthető meg. Az egyetem a Grabengasse 1. szám alatt található, és ingyenesen látogatható. Másik nevezetesség az egykori diákbörtön a Pedellenhaus, amely az egyetem keleti oldalán az Augustinergasse felöl közelíthető meg.

Heidelbergi egyetem

Heidelberg fényei

Heidelberg különösen szép színekben pompázik, amikor a lemenő nap beragyogja a puha vörös homokkövet – ilyenkor látogatók ezrei a Neckar partján várják a naplementét. Ez már önmagában is fotogén látványt nyújt, viszont jó tudni, hogy évente háromszor – a francia-német barátság tiszteletére – a várat kivilágítják. Az esemény általában június első hétvégéjén, majd, július második hétvégéjén, illetve szeptember első hétvégéjén kerül 22 órakor megrendezésre. Majd pontban 22 óra 15 perckor lekapcsolják a fényeket és ekkor kezdetét veszi a tűzijáték, amelytől a kastély homlokzata narancs színben tündököl.

Kirándulások Heidelberg környékén

Heidelberg- Feketeerdő-Bodeni-tó kerékpárút

A 300 km hosszú Heidelberg-Schwarzwald-Bodensee Radweg 2018-ban került átadásra, Baden-Württemberg tartományon vezet keresztül. Hat szakasza híres városok és kevésbé ismert látnivalók mellett halad el. Például a Kraichgau-Stromberg régiót az Ezer domb földjének hívják, vagy az Arany városaként is nevezett Pforzheim nevezetes az ékszer és órakészítésről, és a világhírű ékszermúzeumáról. Az út elhalad a Feketeerdő érintetlen Nagold-völgy, és a hirsaui kolostor romjai mellett, valamint Donaueschingenhez a Duna forrása mellé, valamint Németország legnagyobb erődítménye a Singen fölé magasodó Hohentwiel-kastély romjai mellet. Majd az út végül a kellemes klímájú Radolfzell felé visz, amely a Bodeni-tó egyik legfelkapottabb települése.

Heidelberg utazás

Heidelberg szállás

Heidelberg hivatalos turisztikai oldala