Karlsruhe

Karlsruhe látnivalók

Karlsruhe Stuttgarttól alig egy órányira található. Gyakran emlegetik a legyező alakú városként, az egyedi küllő alakú városrendezése világszerte vonzza az érdeklődőket. Karlsruhe szimbóluma a piramis. A Karlsruhe kastély ma egy jelentős múzeumnak a Badische Landesmuseumnak ad otthont, és a hatalmas kertjében egy minivasút is működik.

Karlsruhe legjobb látnivalók és programok

Stuttgarttól nem messze (62 km) található Karlsruhe, amely a német jogi apparátus otthona, sok fontos, Németországot érintő jogi kérdésre itt történik döntés. Az 1967-es szövetségi Kertkiállítás óta a Város a zöldövezetben – „Grosstadt im Grünnen” megtisztelő címet viseli. A városban 1825-ben nyitották meg a ma Karlsruhe Technológiai Intézetet (KIT). Délies mediterrán éghajlata miatt a nyár melegebb, mint máshol Németországban. A városban több mint 50 kulturális létesítmény (múzeum, színház, galéria) található. Karlsruhe Stuttgartból autóval kevesebb, mint másfél óra alatt érhető el.

Altstadt

Karlsruhe városát 300 évvel ezelőtt egy Karl-Wilhelm von Baden nevezetű őrgróf alapította, és számos legenda övezi. A legyező alakú (fächer) város alapkövét 1715 nyarán tették le, a központjában egy kör közepén egy barokk palota áll, ahonnan csillagszerűen 32 utca vezetett. Az egyedi küllő alakú városrendezése Weinbrenner építőmesternek köszönhető, és világszerte vonzza az érdeklődőket. A város jellemzője, hogy mindig nyitva állt az ide látogatók előtt, még anno sáncokkal sem vették körül. Legismertebb tere a Piactér, amelyet olyan fő látnivalók vesznek körül, mint a piramis, a szökőkút, a városháza épülete, valamint a helyi protestáns templom. A kialakult épületegyüttes neoklasszikus stílusú, és napjainkban is őrzi eredeti megjelenését. A Városháza a protestáns templommal szemben a tér déli végén található, 1805-ben kezdték el építeni egy korábbi épület helyén. A város egyedi építészete -a szabályosság és a szimmetria – legjobban a Karlsruhe kastély tornyából látható.

Karlsruhe Altstadt

Piramis

Karlsruhe szimbóluma a piramis, amely 1823-ból származik, a városközpontban a Piactéren (Markplatz) található. Maga az emlékművet az őrgróf tiszteletére állították, és a 18. századi kripta is benne található. Eredetileg fából készült, a későbbiekben kőből restaurálták.

Schloss Karlsruhe – Karlsruhe kastély

A kastély építése Neumann tervei alapján kezdődött meg. Az épület majdnem 200 éven keresztül az őrgrófok, később a választófejedelmek, ezt követően a badeni nagyhercegek rezidenciája volt. Többször is, több elemmel egészült ki: például az eredetileg önállóan álló tornya az épület központi részéhez került, és egy jellegzetes kupola is került rá. A nemesi rezidenciát olyan világhírű személyiségek méltatták, mint Napóleon, Goethe, Voltaire, vagy Heinrich von Kleist. A második világháborús bombázások jelentős kárt tettek az épületben, majd a külsejét az eredeti arculatnak megfelelően rekonstruálták. 1921 óta a Badeni Állami Múzeumként működik, de napjainkban Németország a legaktívabb kultúrtörténeti múzeuma. A Badische Landesmuseum történelmi életkörülményeket mutat be egészen a történelem előtti és a kora történelemből, de az ókori kultúráktól egészen a modern 21. századig is. Az Schloss Karlsruhe a Schlossbezirk 10. szám alatt található, akár tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető.

Karlsruhe kastély - Karlsruhe Schloss

Minivasút

A kastély hatalmas kertjében egy kisvasút is működik, amely igen kedvelt a családos látogatók és a helyiek körében, évente legalább 50 ezer utas veszi igénybe. A kisvonatot a Szövetségi Kertkiállítás alkalmából 1967-ben állították fel, érdekessége, hogy a 2,5 km-es pályaszakaszon egy Greif gőzmozdony, és egy dízelmozdonyból és 4 vagonból álló vonat fut.

Botanikus kert

A 18. századi Botanikus kert (Botanischer Garten Karlsruhe) szintén  Karl-Wilhelm von Baden őrgróf nevéhez fűződik, ma kb. negyvenezer növény látható a világ minden részéről. Különösen jelentős közülük 20 féle fafaj, amelyek szintén különböző kontinensekről származnak. A Botanikus Kert a Hans-Toma-Str. 6. szám alatt található.

karlsruhe botanikus kert

Karlsruhe utazás

Karlsruhe szállás

Karlsruhe hivatalos turisztikai oldala