Schlossplatz

Schlossplatz Stuttgart

A hatalmas Schlossplatz a város középpontja. Stuttgart hercegi és királyi főváros múltjából származó épületek veszik körül, és ez a hatalmas szabad tér jól kihasznált. Zöld pázsitjai és padjai kedvelt helyek a napozásra, kertjei pedig jó időben kellemes sétálóhelyek. Novemberben a tér karácsonyi gyermekvásárrá változik, minifaluval, vidámparkkal és korcsolyapályával.

A tér közepén 1841-ben felállított jubileumi oszlop I. Vilmos király 25 éves uralkodásának állít emléket. Itt található egy öntöttvas zenepavilon (1871), egy szökőkút, valamint Calder, Hrdlicka és Hajek modern szobrai.

A Schlossplatz egyik oldalát a hatalmas Neues Schloss vagy Új Palota uralja. A késő barokk stílusban épült, 1807-ben befejezett palota – amely egykor királyok lakhelye volt – ma az államkormányzatnak ad otthont.

A szemközti oldalt a Königstrasse alkotja, a város 1200 méter hosszú sétálóutcája, Németország egyik leghosszabb és legjobb bevásárlóutcája. Az utca a hatalmas Hauptbahnhofnál ér véget, amely a város főpályaudvara, és a jelenlegi felújításokig a korai német modernizmus mérföldköve volt.