Staatsgalerie

Ez a kiváló művészeti múzeum 1843-ban indult, és részben még mindig az eredeti neoklasszicista épületben található. Az 1980-as években James Stirling építész egy ambiciózus posztmodern bővítéssel emelte a múzeum fényét. Az újabb melléképületben Matisse, Picasso, Salvador Dalí, Franz Marc, Piet Mondrian és Joan Miró 20. századi műalkotásai láthatók.

Az eredeti épületben egészen az 1800-as évekig festményeket és szobrokat láthatunk, különös tekintettel a reneszánsz és barokk mesterekre, mint Rubens, Rembrandt és Hans Memling.

Néhány remekmű, amelyet érdemes szem előtt tartani, Annibale Carracci Krisztus holtteste és Jerg Ratgeb 16. századi Herrenberger-oltára.

A stuttgarti Állami Galéria színes külsejére vetett pillantásból tudhatja, hogy ez nem egy újabb unalmas múzeum. A James Stirling által tervezett új épület 1984-es megnyitásával – amely maga is a kortárs építészet remekműve – a múzeum Európa egyik legszebb műgyűjteményévé – és Németország egyik leglátogatottabb múzeumává – vált.

Bár a Staatsgalerie a német reneszánsz művészet, valamint a 14-19. századi holland és olasz mesterek kiváló képviseletével rendelkezik, leginkább a 20. századi festmények kiemelkedő gyűjteményéről ismert.

A klasszikus modern, 1900 és 1980 közötti időszakra összpontosító gyűjteményben többek között Henri Matisse, Paul Klee, Marc Chagall, Joan Miró, Max Beckmann, Salvador Dalí, Franz Marc, Wassily Kandinsky és Pablo Picasso jelentős művei találhatók.

Cím: Konrad-Adenauer-Strasse 30-32, Stuttgart