Fényszennyezés: Így nyomják el a nagyvárosok a csillagok fényét

fényszennyezés

A modern világunknak számos olyan eleme van, amely negatívan hat a környezetre. Ezek közül sok azonban csak kevesek által ismert. Ma már senki nem tudja elképzelni az életét a digitális világ nélkül. Az átlagos ember minden nap hosszú órákat tölt a telefon képernyője előtt és a TV képernyője előtt, sorozatokat és filmeket néz, chatel, zenét hallgat, játszik, vagy online kaszinózik a https://mr.bet/hu online casino platformhoz hasonló oldalakon.

Mindeközben azonban kevesen gondolnak arra, hogy az emberi testet nem arra tervezték, hogy sötétedés után is még hosszú órákig folyamatosan villózó fényeket nézzen. A modern életmódunk által kibocsátott rengeteg extra fény által okozott negatív élettani hatásokat nevezzük fényszennyezésnek. Sokan a fényszennyezést egyáltalán nem veszik komolyan, pedig a rossz minőségű alvás egyik leggyakoribb oka is lehet. Persze a fényszennyezés nem csak egyéni, hanem globális szinten is megvalósul, hiszen a városok, járművek és ipari komplexumok által kibocsátott rengeteg mesterséges fény ugyanolyan negatív hatással van a természetre, mint amilyen negatív hatással a telefon és a TV állandó bámulása van ránk.

A Sötét Éjjeli Égbolt Csak Miattunk Sötét

Biztos fel tudsz idézni egy olyan jelenetet egy fantasy vagy sci-fi filmből, amikor sötétedés után az ég megtelik csillagokkal. Tekintve, hogy ha te magad felnézel az égre, akkor csak néhány halvány csillagot látsz, ezt túlzásnak gondolhatod, pedig a mesterséges fény zavaró hatása nélkül valóban több tízezer csillagot lehetne szabad szemmel is jól látni a sötétben. A városok fénye, a közvilágítás, az épületek, hirdetőtáblák és a járművek fényei azonban teljesen elnyomják a csillagok fényét, így a legtöbb ember számára az éjszakai égbolt sivárnak és kietlennek hat, annak ellenére, hogy valójában tele van csillagokkal.

Persze gondolhatnád, hogy az, hogy ettől a szép látványtól megfosztjuk magunkat még nem jelenti a világ végét, a probléma azonban az, hogy nem csupán magunkat, de a természetet is megfosztjuk ettől a szép látványtól. A mesterséges fény zavaró hatása miatt az állatok, elsősorban a madarak ugyanúgy nem látják a csillagokat. Nekik pedig velünk ellentétben nincsen lehetőségük a telefonos navigáció alapján tájékozódni. A rengeteg fényszennyezés egyre gyakrabban összezavarja az állatokat, elsősorban a madarakat, de sok szárazföldi állatot is. Ez különösen nagy problémát jelent az olyan állatok esetében, amelyeknek az élőhelyeik időszakos változása miatt rendszeresen nagy távokat kell vándorolniuk ahhoz, hogy életben maradhassanak.

Őseink Még Mást Láttak Az Égen

A fényszennyezés hasonlóan a környezetszennyezés számos más formájához, szintén modern jelenég. Az éjszakai mesterséges fény mennyisége valamikor a 18. században kezdte elérni azt a mennyiséget, amely mellett már jelentős élettani hatást kezdett gyakorolni a természetre. Persze a fényszennyezés nem egységes a világ minden pontján. Minél távolabb mész a civilizációtól, annál kisebb lesz a fényszennyezés. Sajnos a világ legnagyobb részén, így Magyarországon se könnyű olyan helyet találni, ahol a fényszennyezés pusztán csekély lenne, olyat pedig, ahol elhanyagolható lenne gyakorlatilag lehetetlen. A fényszennyezés egész Európában a közepes és a súlyos szint között váltakozik, egy-két kirándulóhelyet és természetvédelmi körzetet kivéve.

Ennek következtében, ha egy középkori ember a modern világunkban járna és felnézne az égboltra, akkor lehet, hogy fel sem ismerné azt. Az őseink ugyanis még gyönyörködhettek annak a több, mint tízezer csillagnak a fényében, amely fényszennyezés nélkül minden este látható lenen az égbolton. Ha te is jártál már olyan helyen, ahol nagyon alacsony a fényszennyezés, például sivatagban, vagy távoli hegyekben, akkor talán már te is láthattad ahhoz hasonlóan az égboltot, ahogy régen az őseink bárhonnan láthatták.

A Fényszennyezés Negatív Hatásai

Mint már röviden említettük a fényszennyezésnek számtalan negatív élettani hatása van. Ezek a hatások mind egyéni szinten, mind a teljes élővilág szintjén megjelennek. A fényszennyezés legfontosabb negatív hatásai a következőek:

  • Alvászavarok, fejfájás, kimerültség: Ha egész nap villózó fényeket nézel, az megzavarja a tested természetes bioritmusát. Különösen akkor, ha sötétedés után is a lefekvés előtti utolsó percekig egy képernyőt bámulsz. Ez akár súlyos alvászavarokhoz is vezethet, amely aztán számos további tünetet okozhat.
  • Látásromlás: Nem tűnik fel, de a telefon, a TV és a számítógép képernyője által kibocsátott villódzó mesterséges fény valójában jóval erősebb, mint a természetes fény, így sokkal megterhelőbb a szemednek. A rengeteg képernyőbámulás idő előtti látásromlást okozhat.
  • Állati navigáció: Sok állat, köztük szárazföldi állatok is az éjszakai égboltot használják a tájékozódáshoz, azonban mivel az éjszakai égbolt egyre inkább “szennyezetté” válik, így egyre nehezebben tájékozódnak.
  • Állati szaporulat: A természetben rengeteg állat számára kulcsfontosságú, hogy utódaikat a megfelelő időszakban hozzák világra, különben azoknak esélyük sem lenne a túlélésre az évszakok váltakozása miatt. A rengeteg fény és a csalóka időjárás megzavarhatja egyes állatok bioritmusát, így azok nem a megfelelő időszakban fogják világrahozni utódaikat.

Harc A Fényszennyezés Ellen

Azért is sajnálatos, hogy a fényszennyezést sokan nem veszik komolyan, sőt, a legtöbben még csak nem is tudnak a jelenség létezéséről, mert ez talán az a környezetszennyezési forma, amely ellen a legkönnyebben lehetne küzdeni. A fényszennyezés visszaszorításához egyszerűen csak csökkenteni kell a mesterséges fényforrásokat. Épületek éjszakai díszkivilágításának lekapcsolásával, a fényes hirdetőtáblák visszaszorításával, az okos közvilágítással és a lakásodban feleslegesen nem égetett lámpákkal is egyszerűen visszaszorítható a fényszennyezés. Ha mindig csak abban a szobában égeted a villanyt, amelyben szükséged van rá, azzal nem csak energiát spórolsz, de a fényszennyezést is visszaszoríthatod.